همه ما در دنیای موسیقی میدانیم که هیچ ملودیای بدون تضاد (Contrast) شنیدنی نیست. اما آیا تا به حال به این فکر کردهاید که یک رمان چطور میتواند دقیقاً مثل یک سمفونی عظیم، با تمهای تاریک و روشن، مخاطب را به سفری در اعماق روان بشر ببرد؟
امروز میخواهیم از دنیای نتها کمی فاصله بگیریم و به سراغ یکی از بزرگترین شاهکارهای ادبیات جهان برویم: «جنایت و مکافات» اثر فئودور داستایوفسکی.
چرا باید «جنایت و مکافات» را بخوانیم؟
داستان حول محور «رادیون راسکولنیکف» میچرخد؛ دانشجویی که در فقر مطلق زندگی میکند و نظریهای دارد که او را از مردم عادی جدا میداند. او فکر میکند برخی افراد «ابرقهرمان» (یا به قول خودش «ابر انسان») هستند و اجازه دارند برای اهداف بزرگتر، از خط قرمزهای اخلاقی عبور کنند.
اما آنچه این کتاب را از یک رمان جنایی ساده متمایز میکند، «مکافات» است. مکافات در اینجا نه در دادگاه، بلکه در درونِ ذهنِ قهرمان داستان رخ میدهد.
سه دلیل برای تجربه این اثر:
ریتمِ تعلیق: داستایوفسکی استادِ ایجاد تنش است. او ذهن شما را مثل یک کوکِ نامیزان، تا آخرین لحظه درگیر نگه میدارد.
عمق روانشناختی: راسکولنیکف نمونهای از کسی است که در «آکورد» زندگیاش، دیسونانس (ناهمگونی) شدیدی ایجاد کرده و حالا نمیداند چطور به آرامش برگردد.
پرسشهای بیپاسخ: کتاب به شما جواب نمیدهد؛ بلکه کاری میکند که خودتان درباره مفاهیم خیر، شر، عدالت و گناه قضاوت کنید.
ارتباط با ما (اهالی موسیقی):
اگر به دنبال درک بهترِ “تاریکی” در موسیقیهای دارکمودی یا قطعات کلاسیک سنگین هستید، خواندن این کتاب مثل تمرینِ سلفژ برای روح شماست. داستایوفسکی نویسندهای است که “سکوتهای” بینِ کلماتش به اندازه خودِ کلمات پرمعنا هستند.
پیشنهاد انجمن:
آیا تا به حال این کتاب را خواندهاید؟ به نظرتان «مکافات» راسکولنیکف، شبیه به کدام قطعه موسیقی است؟ (یک قطعه با ریتم تند و مضطرب یا یک تکنوازیِ غمگین و آرام؟)
نظرات خود را در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید تا دربارهاش گپ بزنیم.
جنایت و مکافات؛ سمفونیِ تاریکِ روحِ انسان
- HosseinSabbaghi
- مدیر کل انجمن ♛
- محل اقامت: مشهد
- تشکر کرده است: 12 بار
- از او تشکر شده است: 44 بار
- تماس:
Re: جنایت و مکافات؛ سمفونیِ تاریکِ روحِ انسان
درود فراوان
با سپاس بابت این یادآوری و معرفی زیبا. سالها پیش، وقتی این کتاب را خواندم، برای من کتابی پرحجم و سرشار از محتوا بود. درکی که آن روزها از کتاب داشتم، با درکی که امروز از آن دارم کاملاً متفاوت است و شاید همین تفاوت، نشانه تودرتو بودن و عمق افکار داستایفسکی باشد.
اگر بخواهیم «جنایت و مکافات» را با یک قطعه موسیقی مثال بزنیم، فکر میکنم اجرای «4′33″» جان کیج، برایش کاملاً مناسب باشد!
موفق باشید
با سپاس بابت این یادآوری و معرفی زیبا. سالها پیش، وقتی این کتاب را خواندم، برای من کتابی پرحجم و سرشار از محتوا بود. درکی که آن روزها از کتاب داشتم، با درکی که امروز از آن دارم کاملاً متفاوت است و شاید همین تفاوت، نشانه تودرتو بودن و عمق افکار داستایفسکی باشد.
اگر بخواهیم «جنایت و مکافات» را با یک قطعه موسیقی مثال بزنیم، فکر میکنم اجرای «4′33″» جان کیج، برایش کاملاً مناسب باشد!
موفق باشید